Skip to content

I l’ordinador, què?

En les primeres entrades al nostre blog, hem parlat sobretot de la xarxa informàtica com a estructura, és a dir, el seu funcionament general. Però les persones que fan servir una xarxa per a treballar, no solen interactuar directament amb aquesta, sinó amb l’ordinador.

Els ordinadors serien els extrems de la xarxa i els equips mitjançant els quals les persones interactuen. Per tant, la publicació té l’objectiu que aquestes persones sàpiguen quina diferència hi ha entre treballar amb un equip domèstic i un que està integrat en una xarxa.

Quina diferència hi ha entre un ordinador personal/domèstic i un que està connectat en una xarxa?

Els ordinadors estan formats pel hardware i el software. El primer són les peces de l’ordinador i el segon, el programari. Referent al programari, tenim com a base el sistema operatiu (Windows, OSX, Linux…) i aquests tenen usuaris. Un usuari és un conjunt d’arxius que es carreguen en iniciar el sistema operatiu. Un ordinador pot tenir diversos usuaris i estar protegits amb contrasenya (o no). Serveixen per quan un mateix ordinador el fan servir diferents persones, aquestes puguin iniciar sessió amb el seu usuari i tenir només accés a la seva informació (documents, imatges…). Però els ordinadors personals solen tenir (per defecte) un sol usuari i tota la informació emmagatzemada al seu disc dur (o ara ja disc sòlid). Normalment, en el cas que el facin servir diverses persones, cada una té les seves carpetes i ha de confiar amb l’altre del fet que no li espiï la informació confidencial. L’alternativa seria crear un usuari per a cada persona, no és complicat.

Ara anem als ordinadors que formen part d’una xarxa, aquests no tenen gaire informació rellevant emmagatzemada en el seu hardware, ja que cada persona que utilitza la xarxa té un usuari i el seu perfil (tots els arxius que necessita per a treballar) es troba allotjat en un servidor i no en l’equip de treball. Això vol dir que poden treballar des de diferents equips accedint amb les seves credencials a l’usuari i que les dades romanen més segures.

Més coses! Els perfils d’usuaris que fan servir les persones per treballar tenen certes restriccions i permisos, i això què implica? Doncs que, a diferència del nostre ordinador personal, hi ha coses que no podrem fer, com per exemple: instal·lar programes, accedir a determinats llocs web, ser els primers a imprimir  i a més en la impressora bona… I per què existeixen les restriccions?

 • Descarregar programes des d’internet és molt perillós, sobretot si ho fem d’una pàgina web que no és l’oficial, poden contenir virus. Si un ordinador personal s’infecta, el virus es queda allà (a no ser que connectem una memòria USB o internet), però si s’infecta un ordinador d’una xarxa, és altament probable que el virus es propagui per la resta dels equips. Cal tenir en compte que hi ha virus que poden eliminar tota la informació dels equips que infecta.
 • Si tots triéssim el mateix recurs de xarxa, podria arribar a saturar-se.

Els perfils d’usuaris d’una xarxa disposen de carpetes compartides, Carpetes compartides? Si no sabeu què són, aquí teniu l’enllaç d’avantatges i manteniment de xarxes on ho expliquem. I què passa si treballem a la vegada amb un mateix arxiu? No es podrà editar per més d’un usuari a la vegada, per tal que no creïn còpies conflictives: dues versions d’aquest, a no ser que l’empresa disposi de programari per editar documents simultàniament. Les carpetes compartides ens faciliten la vida, ja que així no hem de passar-nos un document mitjançant el correu electrònic. Suposo que ja sabeu que això últim implica que cada vegada l’hàgim de descarregar, desar-lo, editar-lo, tornar-lo a enviar… per tant, es crea un document per a cada versió enviada, fent que en tinguem molts. Això ocupa espai al servidor (que no és il·limitat) i també és un risc per a nosaltres, ja que podem donar per bona una versió incorrecta o que no és la definitiva. I ja per acabar, a més de compartir informació de carpetes, també es pot compartir la de programes, com el de facturació.

Com he de fer servir el meu equip dins d’una xarxa per tal que funcioni millor i que l’informàtic estigui content?

  • Eliminar dades innecessàries.
  • Fer neteja periòdica dels correus electrònics antics, els que no necessitem i sobretot els que contenen material adjunt. Si el material adjunt és important, el podem descarregar i desar-lo degudament.
  • En el cas que no siguin gestionades per l’administrador de la xarxa, permetre que l’ordinador faci les actualitzacions: les actualitzacions proporcionen millores als ordinadors i també corregeixen errors, sense elles l’ordinador pot funcionar malament.
  • Desar les dades de treball importants en les carpetes indicades per a fer les còpies de seguretat (link al puesto de les còpies).
  • Si, en el millor dels casos, tenim permís per descarregar programes, no fer-ho si no és de la pàgina oficial i en tot cas, sempre és millor consultar-ho abans.
  • Apagar l’equip quan acabem la nostra jornada laboral, permetrà realitzar les tasques de manteniment.
  • A l’hora de reportar un problema al tècnic, tenir un registre de les últimes accions que hem efectuat amb el PC, o el que ha anat succeint fins a arribar a aquest punt. Pot ajudar a resoldre la incidència més ràpidament.
  • Estar atents amb tota mena de links que podem rebre per correus electrònics, ja que poden contenir virus. No descarregar res si tenim dubtes sobre la seva procedència, per exemple, Correos, Endesa… no ens envien res al nostre correu electrònic amb links a factures per descarregar, són gent que simula ser ells perquè caiguem i descarreguem virus.
  • Mirar amb cautela els remitents dels correus electrònics per les possibles suplantacions d’identitat.
  • Reportar com més aviat millor les anomalies de l’ordinador, sorolls, mal funcionament, lentitud…